STRANI VARI 2023

31 Jul 2023

Strani Vari se vratio u Zavidoviće

Projekt Strani Vari koji organizuje Agencija lokalne demokratije Zavidovići ove se godine, nakon par godina pauze, ponovo vratio u naš grad da zavidovićkim mališanima uljepša dane ljetnog raspusta.

 Strani Vari je trajao od 22.07. do 30.07.2023. te je uključivao 40 mladih volontera iz Italije i Zavidovića, te preko 400 djece.

Strani Vari je projekt koji je nastao 2003. godine, ove godine je bilo jubilarnih 20. godina našeg projekta, kao suradnja zavidovićkih i italijanskih volontera da naprave projekt koji će tokom ljetnog raspusta našim mališanima donijeti zabavu i radost.

Strani Vari je ljetni kamp za djecu u koji su pored djece uključeni i mladi volonteri iz Zavidovića i italijanskih gradova Alba, Cremona, Brescia koji animacijom djece omogućavaju da mališani ljetne dane provedu u zabavi ali i da bi nešto naučili.

Nakon nekoliko godina pauze uzrokovane pandemijom COVID19 ove godine smo sa svojim partnerima iz Italije uspjeli organizirati Strani Vari uz neke izmjene u odnosu na predhodne godine. Ove godine Strani Vari nismo izvodili u školama kako je bila praksa ranijih godina nego smo naše aktivnosti izvodili u naseljima oko Zavidovića, tako smo imali priliku da idemo u Bajvate i posjetili njihov Park prijateljstva „Herc“, zatim smo imali priliku da posjetimo sportski centar u naselju Krivaja, zatim sportski teren u naselju Dubravica, zatim smo posjetili Gradski dječiji vrtić i bili smo dio manifestacije „Ljeto u gradu“ koju organizuje Kulturno sportski centar Zavidovići, te sa našim partnerom UG Cekerom zabavili mališane koji su bili u parku pored Kulturno sportskog centra.

Pored aktvinosti za djecu, volonteri koji su učetvovali u projektu Strani Vari su imali i dodatne aktivnosti, tako su pored animacije djece imali i razmjenu mladih, obilazak znamenitosti Zavidovića, upoznavanje sa kulturom Italije i Bosne i Hercegovine, izlet u Kamenicu, te izlet u Sarajevo. Ovim aktivnostima nam je cilj da se naši prijatelji iz Italije bliže upoznaju sa Zavidovićima prije svega ali i kulturnom i tradicijom Bosne i Hercegovine.  

Pored toga što je Strani Vari ove godine malo izmjenjen u odnosu na predhodne godine, trajao je 7 dana umjesto 14 dana kako te to bilo ranijih godina, ove godine smo imali specijalne goste iz Čilea. Naime ove godine su nam se pridružili profesionalni žongleri Daniel i Arturo koji su imali priliku da zavidovićkim mališanima pokažu osnove žongliranja i da izvode svoje tačke u svim naseljima koja smo posjetili.

Ovom prilikom želimo da iskažemo našu zahvalnost prije svega partnerima iz Italije, asocijaciji Strani Vari, gradu Alba te ostalim prijateljima iz Italije, također, moramo da se zahvalimo i našim partnerima u Zavidovićima kao što su Udruženje građana Ceker, Park prijateljstva Herc Bajvati, Sportski centar Krivaja, Mjesna zajednica Dubravica, Javna ustanova „Gradski dječiji vrtić“ te Javnoj ustanovi „Kulturno sportski centar Zavidovići“. 

Where we are

Agencija lokalne demokratije
LDA Zavidovici

Omladinska 10
72220 Zavidovici, Bosna i Hercegovina
Tel/fax +387 32 877 008
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Compatible browsers: IE 9+, Firefox, Chrome, Opera, Safari

City and membership info